/ Bellesa / Nuvis sense caspa

Nuvis sense caspa

Gairebé la meitat dels homes i un terç de les dones europees asseguren tenir caspa. Una xifra realment alta per a un problema més complex del que sembla. Perquè no és una qüestió d’higiene, sinó un problema dermatològic.

Tant la caspa com la calvície són percebuts com un problema greu per qui els pateix, sigui home o dona, encara que segons les enquestes són els dos problemes estètics que més preocupen als homes. En el cas de la caspa, perquè com hem dit s’associa a una manca d’higiene quan en realitat és un problema dermatològic. I en el de l’alopècia perquè s’associa a una pèrdua de joventut o vigor, encara que res té a veure amb això ni amb la pèrdua de la virilitat tot i la història de Samsó. Al contrari, entre els factors que desencadenen tant la caiguda del cabell com la caspa es troba una major presència de l’hormona masculina testosterona, raó per la qual són ells els que pateixen tots dos problemes en major mesura.

Les hormones masculines són les causants d’un augment de la producció de greix que pot desembocar en una reacció del cuir cabellut i l’aparició de caspa, així com en l’ofegament del fol·licle pilós i l’esgotament del cicle capil·lar que porta a la caiguda de cabell . La testosterona és la causant de la caspa greix, que pot desencadenar una calvície ja que pot arribar a ofegar l’arrel del cabell i propiciar una caiguda del pèl accelerada.

No obstant això, les hormones no són l’únic desencadenant. Cada vegada més dermatòlegs i perruquers constaten que, igual que la caiguda del cabell, l’aparició de caspa va associada a determinades èpoques de l’any i situacions personals. Avui se sap que les condicions climàtiques a què se sotmet el cabell i el cuir cabellut són importants. Pel que sembla, el clima fred propicia l’aparició i persistència de la caspa, així com els canvis climàtics, ja que els brots solen produir a la tardor i primavera. No es coneixen bé les causes, però se sap que en aquestes estacions hi ha un augment de secreció sebàcia i, amb ella, pot aparèixer una dermatitis seborreica amb caspa. Segons alguns estudis, els pics de l’any en què es presenta més caspa són els mesos de gener-febrer i setembre-octubre.

A més, està comprovat que certs factors desencadenen l’aparició de caspa o agreugen la situació. Entre ells destaquen l’estrès, una alta activitat diària, sudoració excessiva, un incorrecte rentat del cabell (xampús agressius o inadequats, insuficient aclarit, excés d’energia a fer massatges), l’ús continuat de casc de moto, barrets, gorres, etc.

Sigui quina sigui el seu origen, el procés d’aparició de la caspa, anomenada científicament pityriasis capitis, es produeix a causa d’una activació anormal de les cèl·lules del cuir cabellut, que tenen un procés de creixement i renovació més ràpid del que és habitual. En eliminar les cèl·lules mortes per descamació es fan visibles: són les escates blanques que anomenem caspa.

En la seva aparició intervé també un microorganisme, un llevat anomenada Malassezia ovalis, que representa aproximadament el 45% de la microflora habitual del cuir cabellut. Quan aquest organisme prolifera, provoca una reacció en el cuir cabellut que es tradueix en caspa. Aquesta provoca irritació i picors, que agreugen el problema si es produeix un rascat excessiu ja que augmenta la descamació.

Tipus de caspa

Abans hem parlat de caspa greix, i és que hi ha dos tipus de caspa segons el tipus de cuir cabellut.

Caspa greix: pròpia d’un cuir cabellut gras, les seves partícules són espesses, greixos i groguenques, i estan adherides al cuir cabellut
Caspa seca: la manca de nutrició d’un cuir cabellut sec fa que les seves cèl·lules mortes es transformin en escates fines, blanques o grisenques, que cauen amb facilitat sobre el coll i les espatlles

Què podem fer per evitar-ho?

– Utilitzar un xampú anti-caspa adequat que calmi la irritació, sanegi i equilibri la flora del cuir cabellut
– No tocar el cabell en excés, ni jugar amb ell o arreglar contínuament, per no augmentar la secreció sebàcia i l’aspecte brut
– Un bon tall que no necessiti molt acord evita que se sotmeti el pèl a accions mecàniques (brushing, estirades) o productes d’acabat que puguin agreujar el problema
– Consultar amb el dermatòleg per determinar el seu origen i tractament

Font: AMIC / Bellesa Activa

 

 

nuvis-sense-caspa

Comments are disabled

Comments are closed.