/ Bellesa / Objectiu: 1 talla menys. Com evitar la retenció de líquids (2)

Objectiu: 1 talla menys. Com evitar la retenció de líquids (2)

El teu problema és que estàs inflada, com congestionada? Pateixes de cames cansades? A mesura que avança el dia t’estreny el cinturó o l’anell? Tens retenció de líquids.

Avui anem a tractar un dels problema que solem patir bastantes dones, especialment durant la síndrome premenstrual, però que a algunes ens afecta sempre: la retenció de líquids. Eliminar líquid i toxines, i amb això baixar una o dues talles, és només qüestió de restablir una bona circulació venosa i limfàtica.

La causa de la retenció de líquids o hidropesia sol ser un trastorn en les funcions digestives i eliminadores dels ronyons i la pell. Però també el sedentarisme, una alimentació rica en sodi (sal), algunes malalties i medicaments, traumatismes i estats post-operatoris poden alterar el bon funcionament del sistema limfàtic. En no poder circular la limfa amb normalitat, s’acumula líquid i toxines en les extremitats i poden arribar a formar edemes que acaben sent dolorosos. Per combatre-ho podem ajudar-nos amb una dieta adequada, beure suficient quantitat d’aigua, la fitoteràpia o recórrer a teràpies manuals. En alguns casos extrems, però, pot ser necessari que el metge pauti un tractament farmacològic amb diürètics.

Dieta anti-retenció

Per afavorir l’eliminació de líquids d’una manera natural es recomana seguir una alimentació equilibrada, rica en fruites i verdures que gràcies al seu alt contingut en aigua afavoreixen l’estimulació dels ronyons i l’eliminació de líquid i toxines per l’orina. Perquè, a l’inrevés del que se sol pensar, per eliminar el líquid corporal és necessari beure i “menjar” suficient quantitat de líquid, per estimular el funcionament d’eliminació. Si no tenim aigua, el nostre organisme “guardarà” la poca quantitat que li subministrem i l’emmagatzemarà.

La majoria de fruites són baixes en sodi (sal), com ara les peres, pomes, taronges, kiwis, etc. Els cereals com la civada, l’arròs, o els llegums i la soja també estan indicats perquè són aliments rics en proteïnes i aporten poca sal. Els aliments més rics en potassi, com els plàtans, també afavoriran aquesta acció diürètica.

Per contra, per evitar la retenció cal disminuir o eliminar els aliments rics en sodi com embotits, olives, conserves, fruits secs salats, etc. Aneu amb compte amb els aliments preparats, ja que solen tenir massa sal. Inclosos els cereals preparats de l’esmorzar, algunes torrades, els llegums en conserva i, per descomptat, els fumats. Un truc per no haver de coure els llegums és usar-les en conserva, però aclarir amb aigua abans de prepararal teu gust.

La retenció de líquids pot estar també associada a mancances alimentàries com la baixa ingesta de magnesi i vitamina B6, i fins i tot falta de proteïnes. Sovint les dietes que hem seguit per “baixar” aquests quilos de més es troben a la base de la retenció de líquids. No et privis de menjar carn, peix, ous i lactis en forma de formatge tendre i iogurt. Els necessites.

Pren-te una tisana

Hi ha diverses plantes amb propietats diürètiques i depuratives que ajuden a reduir el volum per excés de líquids en l’organisme. Pots prendre-les en infusió al llarg del dia, de manera que contribuiràs a augmentar la ingesta de líquid. També es poden prendre en càpsules si t’és més còmode, però acompanya-sempre d’un gran got d’aigua.

– La dent de lleó té una potent acció diürètica i afavoreix l’eliminació de líquid en general de tot el cos, també és lleugerament laxant.
– L’escorça de saüc, el freixe, l’arítjol o la vinya vermella afavoreixen la diüresi, així com el julivert i la ceba
– La cua de cavall estimula el funcionament del sistema limfàtic i no només ens permetrà eliminar aigua, sinó que té propietats terapèutiques pel seu poder remineralitzant
– El castanyer d’Índies conté vitamina P, que augmenta la resistència dels capil·lars i exerceix una acció antiinflamatòria i antiedematosa, pel que està indicat en cas de cames inflades i varius. El mateix es pot dir del galzeran, la crisalina, el Hammamelis o el melilot
– El te verd és també diürètic i està recomanat en dietes per perdre pes pel seu efecte crema-greix

Exercici i més

Per estimular el funcionament del sistema limfàtic un exercici físic que mai falla és: caminar. En caminar posem en funcionament el bombament natural de la circulació de retorn, la forma més eficaç d’evitar que s’inflin els turmells. Si t’acostumes a caminar cada dia de mitjana a una hora a bon pas, sense córrer, ajudaràs a que tot el sistema circulatori i limfàtic es mobilitzi, estimulant l’eliminació de líquid i toxines.

També pots recórrer al drenatge limfàtic manual, és el tractament que millor va contra la retenció de líquids. Però també la pressoteràpia t’ajudarà, les conegudes “botes” actuen com un massatge i afavoreixen la circulació de retorn i el drenatge.

Font: AMIC / Bellesa Activa

 

enforma

Comments are disabled

Comments are closed.