/ Blog / Quin vi prendre en cada plat

Quin vi prendre en cada plat

Cal tenir-ho en compte...

Per l’aperitiu: S’aconsella servir algun vi generós, elaborat amb tècniques d’elaboració, criança i amb una conservació especial. Entre els vins espanyols més coneguts d’aquest estil hi podem trobar els “finos” o “manzanillas”.

Pel peix (ja sigui sopa, crema o peixos fumats): S’aconsellen els blancs joves aromàtics ja que conserven el seu caràcter jove en l’acidesa, lleugeresa, aromes a flors i fruites, alegria i tendresa. Es consumeix entre els 7 i 9º de temperatura.

Per a embotits i peixos blaus: S’aconsellen els blancs secs natural que tenen més estructura que els joves i bon equilibri, acidesa i alcohol. És millor beure’l en els seus dos primers anys i s’acostuma a servir entre els 7 i 9º de temperatura.

Per a sopes, verdures, peixos blaus i formatges: S’aconsellen els blancs secs amb fusta, s’anomenen així perquè en algun moment han tingut un contacte amb la fusta, generalment de roure, que els dóna un sabor molt característic. Són d’un groc més intens, tirant a daurat. S’acostumen a servir entre els 9 i 12º de temperatura.

Per a arrossos i pasta: S’aconsella un rosat, tenen aromes afruitats i florals, són més lleugers que els negres i tenen més cos que els blancs. S’acostumen a servir entre els 9º i 12º.

Per a bacallà, rostits de carn i xai: S’aconsella un negre jove de color vermell intens, cos àgil i fonamentalment afruitats i florals en el seu aroma.

Per a embotits, peixos rics en greixos, carns, xai i formatge: S’aconsella un negre de criança, són els més consumits ja que es troben en la millor etapa de la vida d’un vi. Van perdent el seu sabor floral i afruitat per evolucionar cap a aromes d’espècies, fusta i minerals. Es serveixen entre els 15 i 17º.

Per a arrossos, bolets, xai, carns vermelles i blanques, porc, caça i formatges curats i blaus: S’aconsella un negre reserva o gran reserva que ajuden a accentuar els canvis en l’aroma i el gust que es tornen complexes i elegants. Cal servir-los entre els 16 i 19º. Guanyen qualitat si són decantats o airejats.

Per a postres, formatges blaus o aperitius: S’aconsella acompanyar-lo amb un vi dolç, que té un elevat contingut en sucre. Hi ha molts vins diferents que poden ser considerats com a dolços però tots tenen molta personalitat.

El cava és bàsic en el banquet del casament, ja que és sinònim d’alegria, felicitat i festa. Segons la quantitat de sucre que porta el licor hi ha diferents varietats: brut nature, extra brut, bru, extra sec, sec, semi i dolç.

 

vino-mesa[1]

Comments are disabled

Comments are closed.