/ Bellesa / Actua contra les taques fosques de la pell

Actua contra les taques fosques de la pell

Les taques fosques afecten el 80% de les dones. I, segurament, a una proporció similar d’homes, encara que sobre això no tenim dades. La hiperpigmentació de la pell és un dels problemes cutanis que més preocupen, i cada any apareixen nous tractaments i cosmètics disposats a acabar amb ella. Però, compte! un tractament no adequat pot empitjorar el problema.

Els desordres pigmentaris poden presentar fins i tot abans dels 30 anys, encara que l’habitual és que sigui un signe associat a edats més avançades. Són degudes principalment a l’acció del sol i l’envelliment cutani, encara que també influeixen en la seva aparició els canvis hormonals i una de les més conegudes és el melasma (o cloasma), justament associat a l’embaràs. No obstant això, la pell amb discromies es percep com una pell envellida i un rostre o unes mans amb taques fosques poden aparentar 10 anys més dels que en realitat tenen.

No totes les taques són iguals i, per tant, tampoc ho és el seu tractament. El Dr. Vicente Alonso Usero, membre de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV), explica que “cal anar amb compte amb les taques que apareixen o empitjoren amb el sol, ja que una nova exposició agreujarà o farà que reaparegui el problema . D’especial dificultat és el tractament del melasma, ja que té influència hormonal i una sensibilitat al sol extrema. Per tant el tractament ha de ser continuat i prolongat tot l’any. És possible aconseguir un blanquejament total, però la hiperpigmentació pot tornar a reaparèixer”.

Tipus de taques

Efèlides o pigues: Es tracta d’acumulacions de pigment de coloració marronosa, arrodonides i no uniformes que es localitzen més freqüentment en zones fotoexpuestas com a cara, coll i braços en persones de pell blanca, intensificant amb l’exposició solar, sent per tant més visibles a l’estiu.

Nevus o lunars: Són acumulacions de major nombre de melanòcits afectant a les diferents estructures de la pell. Per tant hi hauran diferents tipus de lunars en funció de les seves característiques. Resulta especialment important el control per part del dematòleg dels lunars, sobretot aquells amb certes característiques com són l’asimetria, els canvis de coloració, la coloració no uniforme, les vores irregulars i el creixement o canvis recents.

Melanoma: És un tumor maligne de la pell que pot confondre amb una piga. Té aspecte de taca pigmentada, de creixement asimètric, de vores imprecisos-irregulars i coloració intensament pigmentada amb zones que ho estan menys o fins i tot amb tonalitats blavoses. Té un creixement progressiu.

Lentígens simples i solars: Es tracta també de petites taques de coloració marronosa que apareixen en qualsevol zona del cos i que, a diferència de les pigues, no canvien de color amb l’exposició solar.

Melasma: taques de color marró clar o intens que apareixen gairebé exclusivament en dones i que es produeixen o agreugen amb l’embaràs (cloasma), la presa d’anticonceptius o la menopausa. Solen aparèixer a la cara, front, galtes i generalment a partir dels 30 anys.

Vitiligen: taques intensament blanquinoses ben delimitades, de distribució simètrica amb predilecció per les cames i al voltant d’ulls, nas i boca. Sembla tenir un origen autoimmune i es relaciona de vegades amb problemes de tiroides.

Altres taques: vermelles (origen vascular) o marrons com les taques cafè amb llet, de formes i grandàries variades.

A la tardor sembla que les taques siguin més visibles o que apareguin noves. El Dr. Alonso explica que aquesta situació es produeix després de l’estiu ja que “els fotoprotectors no ens protegeixen un 100% de les radiacions ultraviolada (UV) i, per tant tot i usar-los, sempre hi ha estimulació en la producció de melanina i s’accentuen les taques. Per això cal tenir altres qüestions en compte, com evitar l’exposició en hores centrals del dia i l’ús de roba protectora (gorres, samarreta, para-sol…) per minimitzar els efectes nocius del sol sobre la nostra pell. En realitat, quan valorem un fotoprotector hem de fixar-nos no només en l’índex de protecció UVB (que és el primer número que s’indica a l’envàs), sinó també si té protecció testada per UVA. Quan es tracta de prevenir taques hem de triar els fotoprotectors d’índex més elevat, així com els que tinguin substàncies que millorin “per se” les taques “.

Tractaments més eficaços

Tal com explica el dermatòleg, “entre els tractaments disponibles trobem les cremes i peelings despigmentants, i l’ús controlat per dermatòlegs de determinats làsers i fonts de llum. Generalment el tractament és complex i requereix de tractaments combinats. En aquest sentit remarcar que no és vàlid “qualsevol” peeling o làser, ja que molts poden ser contraproduents. La fotoprotecció és el pilar bàsic coadjuvant “.

En aquest sentit, afegeix: “Els peelings despigmentants han de ser realitzats per dermatòlegs amb experiència, ja que no val qualsevol tipus de peeling i un mal ús pot agreujar o fer aparèixer noves taques. En general, en els peelings despigmentants s’usen alfa i beta hidroxiàcids (glicolico, salicílic, pirúvic …) juntament amb substàncies despigmentants (hidroquinona, àcid retinoic, kòjic, vitamina C, …) en diferents combinacions i concentracions en funció de l’efecte desitjat i el tipus de taca.

El tractament sempre ha d’anar acompanyat amb una bona preparació cutània i un protocol estricte després del mateix, que habitualment inclou estricta i alta protecció solar durant diversos dies o setmanes. La investigació en peelings inclou el desenvolupament i aplicació de noves substàncies despigmentants, i sobretot, noves formes de fer penetrar els actius a la pell sense necessitat que aquesta  “s’irriti” tant. És a dir, estimular la renovació cel·lular -condició intrínseca a l’peeling- sense necessitat de ser agressius “.

Respecte a l’ús del làser, el membre de l’AEDV assegura que “la llum polsada i els làsers Q-Switched han estat el millor tractament per a les taques tipus lentigen, i segueixen sent-ho, ja que segueixen apareixent nous i millors dispositius làser, incloent-hi els fraccionals. D’altra banda, tot i que clàssicament han estat contraindicats en les taques hormonals tipus melasma, determinats protocols aplicats per dermatòlegs poden ser vàlids per a casos molt concrets”.

I què fórmules cosmètiques són més eficaços? “Hi ha multitud d’agents despigmentants que poden millorar l’aspecte de les taques i que s’han d’individualitzar en funció del problema i el tipus de pell. Entre d’altres, podem destacar la hidroquinona i els seus derivats, l’àcid retinoic, el retinol, l’àcid kójico, àcid azelaic, vitamina C, etc. En molts casos necessitarem complementar el tractament amb peelings o fonts de llum (llum polsada o làser)”.

 

Font: AMIC / Bellesa Activa

 

 

 

 

 

taques-pell

Comments are disabled

Comments are closed.