/ Bellesa / Dieta per a un bronzejat saludable

Dieta per a un bronzejat saludable

L’alimentació és bàsica per mantenir la salut de la pell. I l’estratègia d’un bon bronzejat comença a taula amb una dieta que afavoreixi la pigmentació de la pell, assegurant un color daurat, uniforme i saludable.

Claus per a una dieta pro-bronzejat

– Comença a prendre aliments d’«efecte bronzejat» almenys un mes abans d’exposar-te al sol
– Fes una dieta rica en vegetals de color vermell, taronja i verd intens, que són els més rics en betacarotens
– Pren tres fruites al dia per cobrir les necessitats de vitamina C, millor de temporada
– Inclou aliments rics en tirosina, l’enzim que estimula la formació de melanina
– Inclou greixos bons per fixar i perllongar el bronzejat: oli d’oliva, alvocat, fruita seca
– No oblidis les proteïnes animals, són indispensables per mantenir sana la pell i reparar els danys solars
– Beu: aigua, sucs, infusions, sopes fredes … La pell la necessita per mantenir-se elàstica i hidratada

Com ho faig?

És més fàcil del que sembla, ja que no es tracta de canviar de dieta sinó d’afegir o substituir alguns aliments per altres que afavoreixin la producció de melanina, el pigment que ens proporciona el color bronzejat i que és la protecció natural de la pell davant els raigs solars. Segur que moltes coses ja les fas quant arriba el bon temps. Només es tracta de reforçar-ho.

– Pren diàriament un suc de pastanaga i taronja. A més de betacarotens i vitamina C, conté molta aigua. En lloc de quedar liquats, passa’ls per la batedora, aprofitaràs també la fibra que contenen.
– Incorpora pastanaga a tots els teus guisats i amanides. És l’aliment més ric en betacarotens. Per aprofitar-los millor, bull-a dent: la cocció trenca les parets cel·lulars de l’hortalissa i afavoreix l’absorció del betacarotè. Si li afegeixes oli d’oliva, aportes vitamina E i incorpores el greix que la provitamina A necessita per ser absorbida per l’organisme.
– Fes gaspatxo o amanida cada dia de primer. Els tomàquets són un dels aliments més rics en licopè i contenen vitamina C, polifenols i flavonoides que augmenten la resistència davant els raigs del sol i protegeixen de l’envelliment. Gairebé el mateix podem dir dels pebrots, amb més vitamina C que les taronges, i de l’enciam, també un aliment «bronzejador». Si afegim raves, ceba, espàrrecs o qualsevol altra verdura o hortalissa, augmentarem els nutrients. Com més acolorida és una amanida, més nutrients aportem al nostre organisme.
– Fes verdures al vapor o al wok per sopar. Tomàquets, pebrots, espàrrecs, bròquil, són com hem dit rics en betacarotens i altres actius bronzejadors que s’assimilen encara millor si els aliments estan cuits. Reserva la cocció per a la nit, per facilitar la digestió i el somni.
– Amaneix sempre amb oli d’oliva verge. A més de ser una de les bases de la saludable dieta mediterrània, ja hem comentat que és una gran aportació de vitamina E i ajuda a assimilar les vitamines liposolubles (solubles en greix). Amaneix amanides, gaspatxos, cremes i sucs de verdures …
– Pren peix cada dia. Tres vegades a la setmana, almenys, blau. Aporta àcids grassos omega 3, tirosinasa, proteïnes de qualitat i zinc. Recorda que pots preparar-lo de moltes formes i, fins i tot, prendre-ho en conserva. Per exemple, incorporant una llauna de tonyina o sardines a l’amanida.
– Carn i ous, dues o tres vegades per setmana. També aporten proteïnes i tirosinasa, així com vitamines del grup B (les de la bellesa!), I l’ou, omega 7. Combina’ls en dinars i sopars: si prens peix per menjar, sopar pit de gall dindi a la planxa o una truita .
– Aporta marisc. Una de les millors fonts de zinc. Frescos o en conserva, Incorpora’ls un parell o tres de cops a la setmana: una llauna d’escopinyes d’aperitiu, unes cloïsses amb lluç, uns musclos amb samfaina de tomàquet i pebrot …
– Dóna-li al meló, la síndria, les maduixes, els albercocs, els préssecs … Les fruites de primavera i estiu són riques en colors vermells, grocs i taronges perquè són riques en betacarotens i altres actius saludables, com la vitamina C, les del grup B i un munt de nutrients més
– Fes una paella. Té cereals (arròs), verdura i hortalisses (encara que només sigui el sofregit), carn o peix i marisc. És un plat complet, mes encara si l’arròs és integral.
– No et compliquis la vida. Es tracta d’estimular un bonic bronzejat, no de fer un màster en nutrició. Com hauràs observat, els productes de temporada ens faciliten molt només la tasca. De fet, la naturalesa ha dotat a les fruites i verdures dels nutrients que necessitem en aquests moments per combatre els efectes nocius del sol, entre ells l’aigua perquè no ens deshidratemos. Fins i tot estem en millors mesos del peix blau!
– I gaudeix del menjar. És el més important. No cal canviar d’hàbits ni seguir una dieta estricta, només passa-t’ho bé i reforça la salut de la pell.

 

Font: AMIC / Belleza Activa

 

dieta-bronzejat

Comments are disabled

Comments are closed.