/ Bellesa / Aliments que bronzegen i protegeixen la pell del sol

Aliments que bronzegen i protegeixen la pell del sol

Ara que el sol és ja omnipresent i acaricia la nostra pell per molt que intentem amagar-la, és el moment d’adaptar la nostra dieta per enfrontar-nos a ell protegits. Alguns aliments ens ajuden a bronzejar i protegir-nos millor del sol. T’ho expliquem.

Com pot ajudar l’alimentació a protegir la pell del sol?

Tots sabem que les pastanagues ajuden a bronzejar-se. I és cert, les pastanagues contenen betacarotens, unes substàncies precursores de la vitamina A que ajuden a la formació de la melanina, el pigment que ens proporciona el bronzejat i que protegeix la nostra pell de l’acció dels raigs del sol. Però no són l’únic aliment ni l’únic actiu que poden ajudar-nos en aquesta època a tenir un color bru i una pell protegida.

Betacarotens: se les anomena precursores de la vitamina A, ja que es transformen en aquesta en el nostre organisme. És un dels actius antioxidants més importants, pel que protegeix de l’envelliment cel·lular. Però també ajuda a “pintar” la pell i la manté sana i lluminosa.
Aliments amb betacarotens:Podem identificar fàcilment quins aliments contenen aquesta vitamina ja que els proporciona el color vermell, groc i taronja. Són rics en ells les pastanagues, tomàquets, pebrots, carabasses, però també altres més verds com els espinacs, créixens, espàrrecs, bledes, bròquil, i el pol·len.

Tirosina: És un aminoàcid no essencial que forma part del sistema nerviós central i és necessari per al correcte funcionament del cervell. Entre les seves moltes funcions té la d’estimular la producció de melanina.
Aliments amb tirosina: Es troba a la carn (vedella, pollastre, peus de porc), el peix (salmó, lluç, rap, bacallà), la llet i l’ou, així com en els llegums, llavors (garrofa, pipes de carbassa) , fruits secs (tramussos, cacauets, ametlles) cereals integrals i vegetals (espinacs, créixens, julivert, bledes, enciams).

Vitamines del grup B: se les anomena les vitamines de la bellesa, però la veritat és que les vitamines del grup B són indispensables per a qualsevol funció de l’organisme, ja que són les encarregades de produir energia a través dels aliments, intervenen en el creixement i la divisió cel·lular, així com en la producció d’hormones i proteïnes importants, tenen cura de la salut del sistema cardiovascular, el sistema nerviós i la ment, i enforteixen el sistema immunològic. Tot i que són molt semblants i solen anar juntes, la que més incideix en la salut de la pell és la B7 o Biotina (és tan important per a la nostra salut que el seu nom prové de la paraula vis, que significa vida). La seva falta provoca caiguda del cabell o caspa, afeccions a la pell (dermatitis, deshidratació), fragilitat de les ungles, així com problemes nerviosos.
Aliments amb vitamines del grup B: fetge (fresc o en paté), ou, carns i peix (principalment el blau), llet i derivats, així com cereals integrals, fruits secs, llegums, llavors, bolets, alvocat, pomes, melons, síndries, gerds, etc.

Vitamina C: l’àcid ascòrbic és sens dubte la vitamina més coneguda per tots. És un potent antioxidant que ajuda a prevenir malalties importants i que intervé en la protecció i fixació d’altres substàncies importants per al metabolisme, com el ferro per exemple. També elimina substàncies nocives, com contaminants i metalls pesats. En el cas de la salut de la pell, és imprescindible per a la formació de col·lagen, per la qual cosa ajuda a la cicatrització, és antibacteriana, i prevé i millora la psoriasi, èczemes, etc.
Aliments amb Vitamina C: les fruites cítriques són una bona font (taronja, llimona, mandarina, aranja …), però hi ha altres fruites tant o més riques en aquesta vitamina, com el kiwi o les maduixes. També la trobem en els pebrots, l’acerola, el bròquil, la coliflor, la ruca, les cols de Brussel·les …

Vitamina E: Juntament amb la A i la C, formen el grup de vitamines antioxidants. Encara se la considera la vitamina del cor, també és important per a la pell, ja que la conserva en bones condicions, repara les ferides, és antiinflamatòria i protegeix la vitamina A.
Aliments amb Vitamina E: la major font de vitamina E la trobem en els greixos vegetals, com l’oli d’oliva verge extra; també en el de gira-sol i germen de blat, així com en els ametlles, avellanes i altres fruits secs i les llavors (sèsam, gira-sol …).

Omega 7: l’àcid palmitoleic o omega 7 és un àcid gras insaturat que contribueix a mantenir els teixits de la pell i les mucoses sanes, nodreix, hidrata i protegeix la pell del dany dels raigs ultraviolats. Té una acció anti-melanogènesi, és a dir que prevé l’aparició de taques. A més, és antiinflamatori, per la qual cosa millora èczemes, psoriasi i dermatitis atòpica, així com antioxidant.
Aliments amb omega 7: La major font d’omega 7 és l’arç groc, encara que també trobem aquest àcid a la mantega, alvocat, curri, oli d’oliva, rovell d’ou, formatges (parmesà, gouda, blau, etc.) i nous de macadàmia, entre d’altres.

Polifenols: són substàncies químiques que es troben en les plantes (fa anys es qualificaven com vitamina P). S’han identificat uns 8.000, però els més coneguts són els flavonoides, i l’acció més destacada és la seva capacitat antioxidant.
Aliments rics en polifenols: Pràcticament tots els aliments d’origen vegetal contenen diversos tipus de polifenols, però entre els que més ens interessen per a la salut de la pell es troben els llegums, les fruites i verdures de colors vermells, blaus i morats, els cereals integrals, el cacau o l’oli d’oliva.

Zinc: és un mineral essencial per a la nostra vida, ja que es troba en totes les nostres cèl·lules. Manté la pell, el cabell i les ungles sans, i el seu dèficit provoca èczema, descamació, acne, psoriasi, blaus, envelliment prematur, així com cabells blancs prematura o taques blanques a les ungles. És antioxidant i ajuda a l’absorció i bon funcionament de les vitamines A i. És imprescindible per a la formació de la queratina, la proteïna del cabell i les ungles, preserva el col·lagen, augmenta l’elasticitat de la pell i un munt de coses més.
Aliments rics en zinc: Les fonts més importants d’aquest mineral són les proteïnes animals, especialment el marisc, i el peix i la carn en general. Entre els vegetals rics en zinc destaquen les nous, llavors de carbassa i sèsam, el germen de blat, els cereals integrals, els llegums, el pol·len, així com plàtans, espinacs, cogombre, api, espàrrecs, borratges, figues, patates albergínies, i la xocolata negra.

Font: AMIC / Belleza Activa

 

pell-estiu-2015

Comments are disabled

Comments are closed.