/ Bellesa / Com cuidar les teves ungles

Com cuidar les teves ungles

Tens les ungles fràgils? Es trenquen amb facilitat? Tenen estries, taques blanques? Estan groguenques? No et preocupis: et donem les solucions perquè les teves ungles llueixin impecables.

Les ungles són un indicador de salut i cal estar atent a les irregularitats que presenten, ja que de vegades poden aportar dades sobre problemes més greus. Però també elles pateixen problemes de salut que podem evitar o esmenar amb unes poques cures. Marta Alen, directora del centre de manicura i pedicura Escape Madrid, ens ho explica.

Ungles amb taques blanques
El terme mèdic que defineix la formació de taques blanques a les ungles es denomina leuconíquia. Les taques blanques s’originen a conseqüència de petites ruptures a la base de l’ungla, anomenada matriu, on es creen les cèl·lules de la ungla. Les taques es formen en colpejar l’ungla, moltes vegades sense adonar-se’n. Però també es poden deure a altres orígens amb certa importància clínica, com síndromes hereditaris, o ser el senyal visible d’una malaltia o trastorn de salut, com la psoriasi, nefritis, úlcera pèptica, colelitiasi o colitis ulcerosa, entre d’altres.

Pel que fa a la nutrició, l’aparició d’aquestes petites taques blanques pot revelar una ingesta deficient de certs nutrients. Però, contràriament al que diu la creença popular, no és la manca de calci que origina les taques blanques, sinó la de deficiència de zinc. Si el color es deu a malalties més serioses és necessari acudir a un especialista, però si és a causa de falta de nutrients, es recomana la ingesta d’una pastanaga al dia, germen de blat, fruits secs o escopinyes.

Les taques blanques també apareixen quan s’utilitza esmalt a les ungles durant un llarg període de temps, però són taques que desapareixen amb el polit de l’ungla.

Ungles fràgils que es trenquen constantment
Això vol dir que l’ungla està seca: li falta hidratació. La solució és aplicar un oli nutritiu a l’ungla i en tot el seu contorn cada dia.

Ungles estriades
Les estries són les arrugues de la ungla. Sovint aquest símptoma apareix quan l’ungla es converteix en trencadissa. Aquest tipus d’ungla apareix amb l’edat. Cal aplicar proteïnes i queratina, així com un enduridor almenys una vegada a la setmana.

Ungles de color groc
Quan s’elimina l’esmalt poden aparèixer aquests pigments a causa del filtrat sota les capes de la queratina, però desapareixen fàcilment amb un polit d’ungles. Si aquest color roman, es poden utilitzar blanquejadors específics però no és bo utilitzar-ne molt.

També és comú que les persones que fumen tinguin els dits i les ungles groguenques. Pot blanquejar amb cosmètics (solen ser pastilles efervescents en què introduir la mà) o fregant-los amb llimona. Si aquest color és continu és un signe clar d’infecció, cal acudir al metge immediatament.

Ungles que no creixen
El creixement de la ungla es deu a la correcta irrigació de sang, que nodreix l’arrel o matriu de l’ungla. Si es té mala circulació és possible que les ungles creixin molt lentament. Es recomana fer massatges l’ungla i el seu contorn amb un producte nutritiu que nodreixi l’arrel i activi la circulació sanguínia.

Ungles que creixen massa
No en longitud, sinó en gruix. És difícil de solucionar, encara que es pot actuar per dissimular amb colors específics que ajudin a “aplanar”. Amb aquest efecte òptic s’aconsegueixen unes ungles boniques. En aquest cas, els colors foscos solen ser els més apropiats, utilitzant una mà experta en el traçat de l’esmalt.

Ungles corbes
Moltes vegades es deu a haver mossegat durant molt de temps. Lamentablement, en aquest cas no hi ha molt a fer, excepte dissimular usant colors pastís que pel seu efecte òptic s’aplanen l’ungla.

Ungles amb excés de cutícula
Mai cal tallar les cutícules, ja que l’únic que s’aconsegueix amb això és que creixi més i, a més, s’endureixi. La pell si es talla actua igual que davant d’una ferida: creix de forma abundant i dura per formar una cicatriu que tapi el dany. Si tallem la cutícula creixerà més i més dura.

El millor sistema per eliminar la cutícula és hidratar l’ungla i el seu contorn una vegada al dia amb una crema o un oli específic. Un cop per setmana, aplicar un estovat d’aigua o un gel en la vora de l’ungla per ajudar a eliminar la pell morta amb la punta dels dits o l’ajuda d’un palet només sobre l’ungla. Res de retirar les cutícules, ja que d’aquesta manera les separem de la ungla i deixem a aquesta desprotegida. A més, podem danyar la matriu de forma irreversible.

Ungles enterrades o encarnades
Es presenta quan la vora de l’ungla s’enterra dins la pell del dit, habitualment del peu. És possible que es presenti dolor, enrogiment i inflamació al voltant de la ungla. Una ungla encarnada del peu pot ser el resultat de moltes coses, però les sabates que no s’ajusten bé i les ungles mal tallades són les causes més comunes. Algunes deformitats del peu o dels dits del peu també poden exercir pressió addicional en aquests dits.

Per evitar-ho, cal usar un calçat prou ample, que no estrenyi. Les ungles s’han de tallar rectes, no arrodonides, i mai cal tallar molt arran de la pell. Les persones que presenten aquesta tendència han d’acudir de forma assídua a un bon especialista.

 

Font: AMIC / Belleza Activa

 

ungles-maques

Comments are disabled

Comments are closed.