Pot el desodorant produir càncer o alzheimer?
És un dels cosmètics més utilitzats tant per homes com per dones per la seva evident funció de manteniment de la higiene corporal. No obstant això, en els últims anys s’ha acusat el desodorant de les coses més diverses. La més coneguda, que pot originar càncer de mama, però, també, la possibilitat que l’alumini sigui un factor desencadenant de la malaltia d’Alzheimer. No hi ha cap evidència científica que confirmi aquest extrem, al contrari, diversos experts i organitzacions especialistes en la malaltia d’Alzheimer asseguren que no existeix cap relació entre l’alumini i la malaltia. A més, l’any 2003 l’Administració de Fàrmacs i Aliments dels Estats Units (FDA) va publicar un estudi que va arribar a la conclusió que els antitranspirants i les sals d’alumini que aquests contenen són segurs per a la salut.
El rumor que l’ús de desodorants causa diverses afeccions i pot desencadenar càncer de mama circula des de fa uns 20 anys, especialment per Internet, i és una d’aquelles sentències que un cop llançades costa eradicar l’ideari popular. Els estudis realitzats conclouen que no és cert. Entre ells, el realitzat pel centre d’Investigació de Càncer Fred Hutchinson (Seattle, Estats Units), publicat en 2002, entre 813 dones amb càncer de mama i 793 sense ell durant tres anys per avaluar la possible incidència de l’ús de desodorants i antitranspirants en la malaltia, inclòs el seu ús després d’una possible depilació amb fulla de les aixelles. La conclusió va ser que l’ús d’aquests productes no causa la malaltia. No obstant això, i malgrat ser un dels cosmètics sobre el qual es realitzen més estudis i proves, segueixen estant en el punt de mira.
Sí que és cert que l’ús de desodorants pot tenir efectes secundaris en algunes persones. Hi ha qui pateix dermatitis de contacte en les aixelles causa de la fragància, l’alcohol o alguns conservants d’aquests cosmètics. Una dermatitis fàcilment diferenciable de la causada per la roba perquè en el cas dels desodorants és bilateral i s’aprecia en el fons de l’aixella, mentre que la tèxtil es presenta a les vores. També es poden patir de vegades irritacions o sequedat. Hi ha persones a les que l’efecte oclusiu d’alguns antitranspirants pot provocar l’aparició de golondrinos, causats per l’oclusió de la glàndula. La solució a aquests problemes és canviar el tipus de desodorant i optar per desodorants suaus, sense fragància, amb actius hidratants, etc … Excepte algunes persones que pateixen hiperhidrosi (excés de sudoració), no cal recórrer a antitranspirants excessivament forts i una consulta al dermatòleg pot solucionar aquestes qüestions.
Actualment la major part de desodorants combina tres accions: la pròpia desodoritzant, és a dir, combatre la mala olor causat per la descomposició de la suor, cosa que es realitza evitant la proliferació de la flora bacteriana encarregada d’això; eliminar la transpiració excessiva amb actius oclusius que, en general, limiten només parcialment aquesta acció; i aportant perfum perquè l’usuari percebi una aroma que li produeixi sensació de neteja.
Tota la controvèrsia sobre els desodorants prové de la seva funció antitranspirant, és a dir, d’impedir parcialment l’emissió de suor gràcies a diferents formes de sals d’alumini. Habitualment, les sals utilitzades són el clorhidrat d’alumini (ACH) en els aerosols i roll-on, i el tetraclorohidroxiglicinato d’alumini i zirconi (AZAG) en les barres i gels. Aquestes sals actuen dissolent la suor i deixant una fina i imperceptible capa de gel sobre les glàndules sudorípares que redueix la quantitat de suor emès durant unes hores.
A més de les sals, els desodorants contenen diverses substàncies, entre les que destaquen el perfum i les cremes suavitzants que atorguen aroma per evitar la mala olor de la suor i cosmeticitat al producte, és a dir, que aquest sigui suau i respectuós amb la pell. Així, se sol emprar glicerina o olis emol·lients de procedència natural com hidratants. La major part dels desodorants conté també alcohol, que actua com a dissolvent que s’evapora amb facilitat, afavorint la sensació de frescor.
Un altre mineral habitualment emprat en els antitranspirants és el sílice, que evita la sensació greixosa que provoca la suor. A més, tots aquests ingredients necessiten un suport sobre el qual assentar-se, líquid en cas dels aerosols i roll-on i sòlid en les barres, i un agent o vehicle d’expansió en el cas dels aerosols, com el butà, isobutà i propà . Malgrat els seus noms, són ingredients habituals en cosmètica i està comprovada la seva acció i riscos, que se circumscriuen a possibles reaccions al·lèrgiques de la pell.
Font: AMIC / Belleza Activa